Евгени Будинов пита здравния министър за националния отговор срещу ХИВ и туберкулоза

14 ноември 2020

 

Народният представител Евгени Будинов отправи въпроси към министъра на здравеопазването по време на парламентарен контрол.

 

В края на годината изтича действието на двете национални програми за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции и за превенция и контрол на туберкулозата в Република България (2017-2020 г.). Без действащи национални програми на практика се блокират действията на Министерство на здравеопазването по отношение на диагностиката на двете заболявания, мониторинга на провежданото лечение, както и осъществяването на дейности по превенция и контрол на ХИВ и туберкулоза. За това алармира народният представител Евгени Будинов по време на проведения парламентарен контрол на 13 ноември и адресира министъра на здравеопазването с конкретно питане кога ще бъдат приети новите национални програми по ХИВ и туберкулоза, какви ще са основните приоритети в тях и как ще бъдат обезпечени в бюджет 2021 г. Народният представител попита също и кога в най-големите области на страната – София-град, Пловдив, Варна и Бургас, ще има дейности по превенция и контрол на ХИВ сред най-приоритетните целеви групи и как ще бъдат обезпечени. Припомняме, че изпълнението на въпросните дейности приключи в периода юни-юли 2020 г. През август Министерство на здравеопазването обяви нова обществена поръчка за ХИВ за 22 области в страната, но изненадващо за областите София-град, Пловдив, Варна и Бургас не бяха включени дейности сред най-приоритетните целеви групи, а именно инжекционно употребяващи наркотици, мъже, които имат сексуални контакти с други мъже, и жени и мъже, предлагащи сексуални услуги.

 

проф. д-р Костадин АнгеловМинистърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов отговори, че вече са сформирани междуведомствени работни групи за изготвяне на проекти на новите национални програми за ХИВ и туберкулоза за периода 2021-2025 г., които трябва да приключат своята работа до 28 февруари 2021 г. Министърът увери, че няма да има прекъсване в осигуряването на безплатна диагностика и лечение на пациентите с ХИВ и туберкулоза, тъй като действащите договори и стартиралите обществени поръчки през 2020 г. ще задоволят нуждите от диагностикуми и консумативи до провеждането на следващите процедури през 2021 г. Също така, той посочи, че в проекта на бюджета на Министерство на здравеопазването за 2021 г. са предвидени 3 163 000 лв. и 3 119 000 лв. съответно за изпълнение на програмите по ХИВ и туберкулоза. Бюджетът по националните програми включва обезпечаване на диагностиката на двете заболявания, мониторинга на провежданото лечение, както и осъществяването на дейностите по превенция и контрол на ХИВ и туберкулоза. Лечението на двете заболявания и субсидирането на лечебната дейност не се осигуряват по линия на националните програми. Като основни приоритети на новите програми министърът изтъкна задържане на ниско ниво на разпространение на ХИВ в страната и намаляване на заболяваемостта от туберкулоза и достигане на средните стойности за Европейския съюз.

 

По отношение на второто питане, министърът отговори, че е сформирана работна група за изготвяне на техническа документация за нова обществена поръчка за дейности по превенция и контрол на ХИВ в изпълнение на настоящата национална програма, в която са включени и въпросните дейности сред инжекционно употребяващи наркотици, мъже, които имат сексуални контакти с други мъже, жени и мъже, предлагащи сексуални услуги и хора, живеещи с ХИВ в областите София-град, Пловдив, Варна и Бургас, като стойността на поръчката е 854 900 лв.

 

Пълният текст на отговора на министъра може да видите тук.

 

След изказването на министъра Евгени Будинов направи специално обръщение за необходимостта от това да се говори повече по темата ХИВ в обществото, за да се преодоляват предразсъдъците и стигмата спрямо хората, живеещи с ХИВ. Той акцентира върху важността на изследването за ХИВ и ранното диагностициране, както и върху важността на оказване на психологическа подкрепа на хората с ХИВ и навременното започване на лечение. Подчерта факта, че хората с неоткриваем вирусен товар са напълно безопасни за околните, дори и за своите сексуални партньори, че могат да имат здрави деца и да доживеят дълбока старост. „Смятам, че трябва да се говори повече за това в обществото, да не се страхуваме от тези хора, защото това може да се случи на всеки.” Евгени Будинов е актьор и участва в българския сериал „Откраднат живот”, където е в ролята на ХИВ-позитивен бисексуален лекар. „При нас актьорите понякога е така, че каузата на нашите герои става и наша кауза и това, което играем ни докосва повече от собствения ни личен живот.”

 

Обръщението на Евгени Будинов може да гледате тук.

 

Отговорът на министъра налага кратък коментар: обнадеждаващо е да се чуе, че министърът на здравеопазването декларира политическа ангажираност по отношение на националния отговор срещу ХИВ и туберкулоза и най-вече това, че са планирани общо 6 милиона лв. за изпълнение на националните програми по ХИВ и туберкулоза през 2021 г. (когато те бъдат приети от Министерски съвет за програмния период 2021-2025 г.). За съжаление обаче единственият начин към момента за усвояване на публичен ресурс за дейности по превенция и контрол е чрез обществени поръчки, които през последните три години се доказаха като крайно неадекватен механизъм за финансиране на неправителствените организации, които са единственият ефективен изпълнител на тези дейности. Така например, последната обявена обществена поръчка от Министерство на здравеопазването за дейности по туберкулоза приключи с подписани договори с изпълнители само за 6 от 23 обособени позиции. По последната обявена през август обществена поръчка за дейности по ХИВ, има подадени само две оферти за 1 от общо 22 обособени позиции, като същевременно ХИВ дейностите в цялата страна са прекратени вече близо половин година.

 

Неправителствените организации с опит в областта по-рано през годината изразиха ясно становище, че е необходим нов механизъм за държавна подкрепа на превенцията и грижите за ХИВ и туберкулоза. Това показаха резултатите от изследване сред 27 граждански организации, което очерта редица практически пречки, свързани с настоящия начин на финансиране, а именно провеждането на обществени поръчки. Въпросът бе повдигнат във входирано писмо до министъра на здравеопазването през август. По-нататъшният дебат по темата предстои, вече и като част от процеса по разписване на новите национални програми.